Нерубайська громада
Одеська область, Одеський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Простій під час воєнного стану

Дата: 12.04.2023 22:07
Кількість переглядів: 99

Військова агресія рф проти України позначилася на багатьох сферах суспільного життя, у тому числі й на сфері праці. Зокрема, в умовах воєнного стану через відсутність належних організаційно - технологічних умов на підприємстві, в установі, організації частина роботодавців і працівників зіштовхнулись із зупиненням роботи (зупиненням виробничого процесу), що в законодавстві визначається як період простою.

Відповідно до частини першої статті 34 Кодексу законів про працю України (далі - КЗпП України), простій - це зупинення роботи, викликане відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, невідворотною силою або іншими обставинами.

Отже, ключовою ознакою простою є відсутність організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи.

Слід зазначити, що перелік інших обставин, які призводять до простою, чинним законодавством не регламентований. У кожному конкретному випадку причина простою буде своя, зважаючи на не залежні від роботодавця та працівника обставини, які перешкоджають нормальній діяльності підприємства. Війна та пов’язані з нею воєнні дії, запровадження воєнного стану є саме такими обставинами, що виникли незалежно ані від роботодавця, ані від працівника. В умовах війни серед причин оголошення простою можуть бути: знищення або пошкодження майна підприємства, важливих об’єктів інфраструктури (енергетичні та логістичні ресурси), розташування підприємства на тимчасово окупованих територіях або на територіях де ведуться бойові дії, неможливість організації дистанційної роботи для робітників тощо. Тобто, наявність обставин, які заважають підприємству повноцінно здійснювати роботу та нормально функціонувати, надає право роботодавцю прийняти рішення про оголошення простою під час війни.

Деталі за посиланням: http://mk.dsp.gov.ua/news/prostii-pid-chas-voiennoho-stanu/

Наш офіційний канал в Telegram

https://t.me/mkdspua

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень