Нерубайська громада
Одеська область, Одеський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Крим і мир. На Кримській сцені: Bağçasaray, в рамках етнофестивалю "Країна Мрій” відбулася дискусія про безальтернативність деокупації Криму

Дата: 25.06.2024 17:54
Кількість переглядів: 34

Фото без опису

У дискусії взяли участь: представник Міністерства Закордонних Справ Andrij Sybiha; Таміла Ташева, Постійна Представниця Президента України в Автономній Республіці Крим; посол British Embassy Kyiv Мартін Гарріс; Рефат Чубаров, Голова Меджлісу кримськотатарського народу; Артем Кисельов, військовослужбовець з Криму, колишній заступник командира ракетного катера «Прилуки».

Модераторкою виступила Марія Томак, керівниця Служби забезпечення діяльності Кримської платформи.

Після вступного слова та початку дискусії, Андрій Сибіга наголосив на важливості тези, що мир неможливий без звільнення Криму і що деокупація півострова є безальтернативною.

Постійна Представниця підкреслила, що нам важливо працювати з очікуваннями наших людей, показувати, що ми маємо візію звільненого Криму, та мати чіткий план реінтеграції.

"Наші люди в Криму чекають чітких відповідей, бо найбільший страх - це страх невідомості. Щоб розвіювати цей страх, ми працюємо, саме для цього маємо розробити стратегічні документи. Важливо розробити чіткі кроки, щоб знати як будуть виглядати майбутні органи влади, наприклад, модель військових адміністрацій," — зазначила Постійна Представниця.

Посол Сполученого Королівства в Україні Мартін Гарріс підкреслив, що Крим важливий для безпеки та для майбутнього миру для всього світу. Він зауважив, що війна почалася 10 років тому з окупації Криму, і спроба анексії - це грубе порушення основ Статуту ООН. Звільнення Криму означає посилення та зміцнення принципів ООН для безпеки Європи та світу. Ці питання актуальні як для кримчан, так і для громадян Сполученого Королівства.

Рефат Чубаров підкреслив важливість питання майбутнього кримськотатарського народу, який за межами України немає майбутнього. Якщо хтось поступиться росії - це означатиме індульгенцію росії на вбивство цілого народу.

Артем Кисельов, відповідаючи на питання про кримчан у збройних силах, розповів, що майже всі його знайомі, що виїхали з окупованого півострова, служать у війську, і багато з них загинули за Україну. Він підкреслив, що не варто забувати й перших загиблих у війні росії проти України, що були вбиті окупантами у Криму — Кокуріна Сергія Вікторовича та Карачевського Станіслава Володимировича.

На питання, чи зберігається актуальність Кримської платформи на фоні Саміту миру, Перший заступник Міністра закордонних справ Андрій Сибіга відповів ствердно, і що успіхи України в Чорному морі доводять, що прагнення звільнення Криму - це не абстрактна ідея, а неминуча реальність. Також він нагадав, що загроза виживання корінного народу - це важливо і що ми на рівні держави чітко говоримо що у 1944 році відбувся геноцид і ставимо питання про визнання депортації геноцидом на світовому рівні.

Наприкінці учасники дискусії розповіли, куди хотіли б повернутися у Крим після його звільнення. Так, Посол Мартін Гарріс розповів, що пам'ятає візит британського фрегата в Севастополь, і зауважив, що чекає на наступний візит представників британського флоту до українського флоту в Севастополі. Його в цьому підтримали й інші учасники.

Постійна Представниця поділилася, що хоче відвідати рідний батьківський дім під Сімферополем, випити маминої кави, і відвідати Бахчисарай, місце своєї сили - плато над бахчисарайським палацом, де вона любила сидіти й дивитися на давню ханську столицю.

Програма Кримської сцени реалізується за підтримки Представництва Президента України в АР Крим/Офісу Кримської платформи, ZMINA. Центр прав людини, громадської організації Крим_ SOS, українсько-кримськотатарського літературного проєкту Кримський Інжир / Qırım İnciri, державного підприємства Кримський дім та ТРО Медіа, обʼєднаної ініціативи Кримський Фронт, громадської організації Kitap Qalesi, громадської спілки “Інститут розвитку кримськотатарської мови”, ресторану Musafir.

Медіапартнери: QIRIM.Media та Crimea Daily


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень